Az NYME saját tanúsítványkiállító rendszere (CA) főtanúsítványának telepítése

Ha levelezésünkhöz manuálisan próbálunk személyes tanúsítványt beszerezni az NYME tanúsítványkiállító rendszerétől, de az ezt a célt szolgáló https://ca.nyme.hu/certsrv/ oldal helyett az alábbi ábrán látható (vagy ahhoz hasonló) hibaüzenet jelenik meg, az azt jelenti, hogy a számítógépünkre nincs telepítve az NYME CA fő- (vagy gyökér-) tanúsítványa. Ez a gyökértanúsítvány az NYME által kiállított személyes digitális tanúsítványok hitelesítésére szolgál. Ha nincs a gépünkre megbízható legfelső szintű tanúsítványként telepítve, akkor minden alkalmazásunk érvénytelennek tekinti az NYME által kiállított tanúsítványokat, és nem tudunk érdemben részt venni az egyetemen belüli digitálisan aláírt/titkosított levélforgalomban. Az NYME főtanúsítvány hiánya arra utal, hogy az ön számítógépét nem az EIK rendszergazdái felügyelik, ezért nem része az egyetemi Active Directory (AD) infrastruktúrának. Amennyiben ön úgy tudja, hogy a számítógépe része az AD rendszernek, ennek ellenére mégis az alábbi ábrán látható hibaüzenet jelenik meg, az olyan rendszerhibára utal, amellyel kapcsolatban érdemes felkeresni az EIK rendszergazdáit.
A fenti ábrán látható hibaüzenetet az Internet Explorer böngésző abban az esetben jeleníti meg, ha a meglátogatott weboldal titkosítását végző tanúsítványt kiállító gyökértanúsítványt nem ismeri el megbízható főtanúsítványként. Más böngészők (pl. Chrome, Firefox, Safari, Opera) ettől eltérő módon jelzik ugyanezt a hibát. Az NYME tanúsítványkiállító rendszere Microsoft Windows alapokra épül, és Internet Explorer böngészővel működik optimálisan. Kérjük, az ebben a segédletben leírtakat Internet Explorerrel hajtsa végre! Ha tehát a https://ca.nyme.hu/certsrv oldal megnyitásakor a fenti hibaüzenetet látta, kérjük kattintson a következő hivatkozásra: http://ca.nyme.hu/CertEnroll/vw-ca.ad.nyme.hu_ad-VW-CA-CA.crt!
Az alul megjelenő sárgás színű sávban válassza a "Megnyitás" gombot!
A tanúsítványról információkat szolgáltató ablakban ne az OK, hanem a "Tanúsítvány telepítése..." gombra kattintson! Az ezután felugró varázslóablakban kattintson a Tovább gombra!
Válasszuk a "Minden tanúsítvány tárolása ebben a tárolóban" opciót, majd a "Tallózás..." gombra előugró kis ablakban jelöljük ki a "Megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók" mappát! Haladjunk tovább az OK és Tovább gombokkal, majd kattintsunk a Befejezés gombra! Amikor a Windows rendszer a "Biztonsági figyelmeztetés" ablakban felteszi a kérdést, hogy "Kívánja telepíteni ezt a tanúsítványt?", természetesen igen választ adjunk! Ezzel a tanúsítványimportálás remélhetőleg sikeresen lefut, és az OK gombokkal befejezhetjük a folyamatot. Ezek után a számítógép készen áll az NYME tanúsítványkiállítója által generált tanúsítványokkal való munkára.