Digitális aláíró tanúsítványok beszerzése a Terena TCS rendszerből

A Nyugat-magyarországi Egyetem a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézeten keresztül olyan szerződést kötött az Európai TERENA szövetséggel, amely lehetővé teszi számunkra, hogy évi 5000Ft-os áron személyes digitális tanúsítványokat igényeljünk a TCS program keretében. Ugyancsak az NIIF segítségével csatlakoztunk a nemzetközi eduGAIN föderációhoz, amely által egyetemünk polgárai több száz webes szolgáltatás igénybevételére jogosultak, többek között rendszergazdai közreműködés nélkül igényelhetik maguknak a fent említett TCS tanúsítványokat. A TCS tanúsítványokat az amerikai DigiCert vállalat állítja ki a TERENA szövetség szerződéses partnereként.

A tanúsítványigénylési jogot az EIK egyenként rendeli hozzá az erre jogosult felhasználókhoz az egyetemi Active Directory adatbázisban. A tanúsítványigénylés a https://digicert.com/sso portálon keresztül történik:
A https://digicert.com/sso tanúsítványigénylő felület igénybe vételére szerte a világon több száz intézmény felhasználói jogosultak. Első lépésként ki kell választanunk saját intézményünket, a Nyugat-magyarországi Egyetemet. Az oldal adatbázisában az egyetem angol neve szerepel, ezért a szövegmezőbe a "west hungary" kifejezést írva jelenik meg a kiválasztható intézmények listáján. Kattintsunk rá az egyetem nevére, majd a "Start single sign-on" gombra!
Ekkor az egyetem saját autentikációs felületének kell megjelennie. Jelentkezzünk be az Active Directory felhasználónevünkkel és a hozzá tartozó jelszóval!
Válasszuk a "Premium" típusú terméket, majd kattintsunk a "Request Certificate" gombra!
Hagyjuk jóvá a digitálistanúsítvány-műveletet! A személyes tanúsítványunk ezzel elkészül, a Windows eltárolja a megfelelő biztonsági fiókokban, és készen állunk az S/MIME szabvány szerint digitálisan aláírt és/vagy titkosított e-mailek írására akár a Microsoft Outlook alkalmazásban, akár az Office 365 webes levelezőfelületén.